2009. szeptember 14., hétfő

Mostmár tényleg érezni.

Igen!" Itt van az ősz itt van újra". Most már nem tagadhatjuk. A reggelek egyre hűvösebbek, sokkal hamarabb sötétedik, és megjelentek az első "ökörnyálak"- így nevezik a gyerekeim azt a pókhálóhoz hasonló tüneményt, ami reggelente száll a levegőben. Érzem az ősz illatát, és várom a színek kavalkádját. Most még egyszer hajtanak és virágoznak a rózsák, az évelők

Varjúháj

aszter

másodvirágzásba kezdtek, kinyílnak az őszi virágok mint a varjúháj és az aszterek, a füvek pedig kezdik felvenni szép őszi elszíneződésüket.
Imádom az őszt. Tavaly is rengeteg őszi képet festettem, talán az idén is megihlet egy különös színben pompázó fa, vagy növény. Esetleg egy nem mindennapi fényjelenség. Imádok ilyenkor az erdőben sétálni, és figyelni a madarakat, az állatokat. Nemegyszer találkoztam szarvasokkal, rókákkal. Csak csendben kell lenni és hallgatni a természetet.

Reggelente mikor körbejárom a kertemet, mindezt olyan csendben teszem, amennyire csak lehet, hogy ne zavarjam kertem kicsiny lakóit. Élvezem ahogy társalognak, vagy csak saját monológjukat adják elő. Minden évben ilyenkor mikor kezdenek hűvösebbek lenni az éjszakák, megtöltöm a madáretetőket eleséggel, de a kertemben rengeteg bokor és fa is van melyeknek gyümölcse eleségül szolgálhat tollas kis barátaimnak.
Madáretető feltöltve

A homoktövis C vitaminban gazdag gyümölcse nem csak a madaraknak kiváló eleség, hanem a gyerekeim is nagyon szeretik. Ami pedig a lényeg, hogy nem lesznek egész télen betegek, ha ősszel megfelelő menyiséget esznek belőle. Szerencsére azért bőven marad a madaraknak is.
A méhecskék még összegyűjtik az utolsó nektárcseppeket, hogy télire legyen elég tartalékuk, a pillangók pedig megpihennek a növényeken, hiszen érzik, hogy számukra is eljött az indulás ideje.
Szorgos méhek

megpihenő pillangó

Szeretem az őszt. A langymeleg napsütést, a kellemes simogató szellőt, a rengeteg színt. Ilyenkor a természet még egy utolsó tüzijátékhoz hasonlító előadást tart, mielőtt átadná helyét a kopár télnek.

A lakást is őszi dekorációba kezdtem öltöztetni. Elővettem a tavaly készített terítőt, amire őszi leveleket festettem és elkészítettük az asztali díszt is.

Itt pedig egy gyönyörű Finn éjszaka a National Geographic oldaláról:
Azért a tél is tud gyönyörű lenni:-)

Nincsenek megjegyzések: